Vitamina C este esentială pentru imunitate. Este una din cele mai importante vitamine care susține colagenul, proteina principala care se găsește în țesutul conjunctiv. Această vitamină protejeaza corpul de infecții și păstrează dinții și oasele sănătoase, contribuind la vindecarea oricarui tip de rană.
În timpul răcelii, vitamina C reduce simptomele precum nasul înfundat, durerile și inflamațiile.
Este un antioxidant care ne protejează corpul de radicali liberi ce cauzează stresul oxiodativ. Acest gen de stres duce la afecțiuni severe precum ateroscleroza, care provoacă boli de inimă și accident vascular cerebral. Mai mult, stresul oxidativ este asociat cu diferite tipuri de cancer. Un aport adecvat de vitamina C regularizează tensiunea arterială și micșoarează șansele de a deveni hipertensivi. Această vitamină determină dilatarea vaselor.
Alte beneficii ale vitaminei C sunt: lupta impotriva alergiilor, scade toxicitatea plumbului, previne apariția cataractei, astmului, dermatitei, tulburărilor gastro-intestinale, anumitor tipuri de cancer și a bolilor inflamatorii intestinale.
Legumele cele mai bogate în vitamina C sunt: ardeii iuți și verzi, ardeii grași, pătrunjelul, cimbrul, conopida, brocolii, usturoiul, cartofii, morcovii și sparanghelul. Dintre fructe se numără: kiwii, portocalele, clementinele, grapefruitul, coacazele, ananasul, lamaia verde, mango, ciresele, zmeura.
Dr. rezident Iulian Ulmamei,
Anestezie si Terapie Intensiva
MICUL DEJUN PENTRU CREIER
Masa de dimineaţă este importantă in mod special, deoarece, in timpul nopţii, creierul ţine un fel de post. Combustibilul de bază al creierului este glucoza, aşa că este esenţial sa-i oferim noi surse de eneregie intrun mod regulat. Cercetarile ştiinţifice referitoare la micul dejun au arătat că luarea miculul dejun este importantă pentru invăţat, memorie si bunăstarea fizică, atât la copii, cât şi la adulţi.
Cei care mănâncă micul dejun aproape în fiecare dimineaţă sau nu mănâncă de obicei între mese au o sănătate fizică mai bună si tind sa trăiască mai mult decât cei care sar peste masa de dimineaţă si mănâncă între mese.
Un mic dejun de calitate este esenţial pentru obţinerea unei eficienţe maxime a corpului si minţii, în special în timpul orelor târzii ale dimineţii. Cei care mănâncă de dimineaţă dau dovadă de o mai bună capacitate de a rezolva problemele, de o mai bună fluenţă în vorbire, o atenţie sporită, atitudini mai optimiste şi note mai bune.
Dacă aşa stau lucrurile, ce este potrivit să mâncăm la micul dejun? Alimente cu indice glicemic scăzut. Indicele glicemic arată cat de repede sunt absorbiţi carbohidraţii din mancare în organismul nostru şi transformaţi în combustibil. Când vine vorba de
oferirea unei energii constante pentru creier, alimentele care au indice glicemic scăzut-de exemplu, cerealele integrale sunt de preferat. Leguminoasele au acest indice şi mai redus şi pot fi chiar mai bune pentru a oferi creierului o doză de hrană consistentă si stabilă. Alegand să facem schimbări în bine, fiecare dintre noi ne putem bucura de avantajele pe care le aduce cu sine o dietă sănătoasă şi echilibrată.
Dr. Carmen Torsin, medic rezident cardiologie.
11 efecte benefice pe care le are năutul asupra organismului
1. Contribuie la reglarea colesterolului datorita continutului ridicat de fibre nautul contribuie la eliminarea colesterolului rau (LDL), imbunatatind astfel sistemul circulator.
2. Imbunatateste aspectul pielii datorita continutului bogat in mangan, mineral care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la stoparea ridurilor.
3. Imbunatateste sistemul digestive s-a demonstrat ca aprox 70% din continutul de fibre din naut sunt insolubile, adica raman
nedigerate, pana in momentul in care ajung in colon. Acesta ajuta la prevenirea sindromului de colon iritabil, constipatiei, dar si a altor boli digestive.
4. Ofera energie
5. Imbunatateste sistemul circulator si previne afectiunile cardiovasculare.
6. Mentine imunitatea organismului
7. Regleaza glicemia
8. Regleaza somnul datorita continutului de triptofan, un precursor al serotoninei, care are rol in reglarea somnului si a confortului psihic.
9. Este recomandat in cazul menstruatiilor si hemoragiilor datorita continutului bogat in fier, prevenind anemia.
10. Determina detoxifierea organismului
11. Previne cancerul datorita continutului bogat in antioxidanti.
Dr. rezident Iulian Ulmamei, Anestezie si Terapie Intensiva
Beneficiile sucului de struguri
Sucul de struguri este mai rar asociat cu posibile beneficii pentru sanatate, desi proprietatile sale unice au efecte surprinzatoare asupra pielii, parului sau a functionarii sistemului cardiac si imunitar. Antioxidantii din sucul de struguri au efect protector asupra vaselor de sange, imbunatatesc circulatia sangelui si previn bolile cardiovasculare. Efectele laxative naturale ale acestei bauturi ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Sezonul de coacere a strugurilor este excelent pentru urmarea unei cure cu suc obtinut din aceste fructe benefice pentru sanatatea organismului si frumusetea parului si a pielii.
Efectele sucului de struguri:
– Regleaza nivelul de colesterol
– Mentine sanatatea inimii
– Tratarea tulburarilor digestive si intestinale
– Intarirea sistemului imunitar
– Prevenirea imbatranirii premature
– Prevenirea cancerului
– Ameliorarea durerilor de cap
– Stimularea metabolismului
– Reglarea ciclului menstrual
– Mentinerea sanatatii osoase
– Energizarea organismului
– Detoxifierea organismului
– Prevenirea astmului
– Infrumusetarea pielii si a parului
Masca hidratanta
Amestecati 6 linguri de suc de struguri cu doua linguri de iaurt, o jumatate de lingurita de miere, aceeasi cantitate de ulei de masline si suc de lamaie. Compozitia se aplica direct pe piele, pentru un tratament intens de hidratare.
Articol preluat de pe www.sfatulmedicului.ro
Sunt bogate în minerale, în acizi de omega-3, în antioxidanți și nu în ultimul rând, sunt bogate în proteine complexe. Ajuta foarte mult digestia datorită fibrelor insolubile (are și fibre solubile), are proprietăți antifebrile, ajută în caz de constipație. De asemenea, semințele de chia sunt folosite de atleți pentru rezistență și hidratarea pe care le-o oferă, inhibă apetitul, ajutand astfel la scăderea în greutate, scade nivelul colesterolului rău.
Capacitatea acestor semințe de a reține apa de până la 12 ori greutatea lor le face să prelungească hidratarea și să asigure asimilarea lentă și continuă a nutrienților.
Aceste semințe se pot consuma în diverse lichide cum ar fi: smoothie, iaurt, lapte, fresh de portocale.
Cantitatea recomandată este de 1 lingură/ zi.
– conțin de 5 ori mai mult calciu decât laptele (plus boron care ajuta calciul să se transfere în oase).
– conțin de 3 ori mai multi antioxidanți decât afinele.
– conțin de 3 ori mai mult fier decât spanacul.
– conțin de 3 ori mai multă fibră decât ovăzul.
– conțin mai multă omega 3 decât semințele de in și nu se râncezesc.
– ajută la echilibrarea zahărului din sânge.
– sunt usor de digerat și imediat după ingerare sunt transportate și folosite de către celule corpului nostru.
Dr.rezident Iulian Ulmamei, Anestezie și Terapie Intensivă
Vitamina B 12 este cunoscut ca fiind cel mai puternic factor antianemic pana in prezent. Desi este o vitamina hidrosolubila acesta se acumuleaza in ficat, rinichi, plamani si splina.
Surse de vitamina B 12: aceasta se gaseste cu precadere in produsele de origine animala, iar pentru vegetarieni alegerea perfecta sunt cerealele. Cantitatea zilnica de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pe zi.
Functiile Vitaminei B12:
– asigura o buna functionare a sistemului nervos central;
– participa la procesul de reinoire celulara, la sinteza AND-ului, a fierului , a vitaminei C, a acidului folic;
– intervine in procesul de maturizare a globulelor rosii, inlaturand astfel starea de oboseala si anemia;
– participa la metabolismul glucidic, lipidic si proteic;
– are rol benefic asupra tractului gastro-intestinal;
Deficitul de Vitamina B12 care apare in general la vegetarieni mai ales cei care nu consuma lapte sau oua, dar si persoanele in varsta sunt predispuse la deficitul mentionat. Simptomele care pot sa apara sunt constipatia, pierderi de memorie, anemie , dificultati de mers pe jos, anemie amorteala, inflamarea limbii, dezorientare, deteriorarea tecii de mielina si dementa.
Dr.rezident Iulian Ulmamei, Anestezie si Terapie Intensiva (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara)
Spanacul este o planta foarte cunoscuta pentru continutul ei ridicat de fier, fiind recomandata in special personelor care sufera de anemie. Se pare ca spanacul nu are un continut de fier deosebit de mare, in comparatie cu alte alimente. Ceea ce-l face totusi special este combinatia unor componente ale sale, care duce la cresterea numarului de globule rosii din sange, luptand astfel cu anemia.
Continut: Spanacul contine o substanta numita saponina, care faciliteaza absorbtia fierului si a iodului, luptand astfel eficient impotriva anemiei la copii, astenici sau in cazul femeilor cu o menstruatie puternica. Aceasta mai are rolul de a imbunatatii si stimula functia tubului digestiv. Deasemenea, spanacul are un continut bogat de acid folic si vitamina B12, care ajuta la cresterea numarului de globule rosii in sange. Alte saruri minarale calciu , zinc, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu, iar printre vitamine se mai numara A, B2, B6, C, E si K. In plus mai contine beta-caroten si luteina.
Beneficii:
– Beta-carotenul si luteina din compozitie duc la imbunatirea vederii.
– Continutul de minerale din spanac ajuta la remineralizarea organismului si regleaza tensiunea arteriala, contribuind la tonifierea miocardului si la stimularea activitatii inimii. De asemenea, scade nivelul colesterolului. Este recomandat astfel pentru cei cu afectiuni cardiace si hipertensiune arteriala.
– Este o sursa importanta de vitamina K, compus care ajuta la absorbtia calciului in oase, iar in combinatie cu minerale precum zincul si fosforul poate preveni osteoporoza, intarind oasele.
– Datorita continutului de saponina, consumul frevcent de spanac va ajuta la regenerarea si curatirea sistemului digestiv, avand efect laxativ. In plus, stimuleaza secretiile gastrice si biliare.
– S-a dovedit ca un consum frecvent de spanac scade riscul de cancer de san si de colon, precum si riscul de diabet datorita continutului de magneziu.
Dr.rezident Iulian Ulmamei, Anestezie si Terapie Intensiva
Ceaiul de menta este unul din cele mai populare infuzii, fiind foarte racoritor si un aliat de nadejde in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni. Unul din principalele beneficii ale acestuia este acela ca are o puternica actiune antistress. Baut inante de culcare produce relaxare si induce stare de somn. Menta diminuaza si simptomele cauzate de anxietate si stres ca migrenele, durerile de cap si deranjamentele stomacale. Ceaiul de menta intareste sistemul imunitar deoarece este bogat in nutrienti precum: fosfor, vitamina B sau calciu, reduce cresterea parului nedorit (hirsutism), reduce greata, are efect analgezic diminuand crampele menstruale si spasmele musculare, la copii calmeaza colicile intestinale, reduce eruptiile cutanate, controleaza evolutia herpesului, reduce pofta de macare, este eficient in ameliorarea simptomelor din colonul iritabil si constipatie. Unii cercetatori au demonstrat ca ceaiul de menta stimuleaza si inteligenta. Desi este un aliment foarte bun acesta trebuie evitat la persoanele alergice la menthol (deoarece contine aceasta substanta) sau cele cu boala de reflux gastro-esofagian. Mod de preparare: doza recomandata de ceai de menta la adulti este de 3-6 grame de frunze uscate infuzate intr-o jumatate de litru de apa, timp de 3-5 minute. Pentru copii se reduce doza la jumatate. Ceaiul se bea dupa mesele principale.
Profitati cat se poate de mult de acest aliment si bucurati-va de efectele benefice ale acestuia!!!
Dr.rezident Iulian Ulmamei, Anestezie si Terapie Intensiva
Desi au o valoare calorica foarte mare, de 900 kcal la kilogram, strugurii sunt considerati un aliment-medicament, cu efecte dintre cele mai benefice pentru organismul uman. Astfel, strugurii au efect remineralizant, antitoxic, diuretic, decongestionant hepatic, laxativ, tonic muscular si nervos. Strugurii contin vitamine din complexul B, asa explicandu-se proprietatile calmante, sedative si hipnotice. Un pahar de suc de struguri seara, inainte de culcare, te ajuta sa dormi mai bine, sa ai un somn sanatos. Pe langa vitaminele din complexul B, strugurii mai contin vitaminele C, A, PP si K, potasiu, fosfor, magneziu si siliciu. Pentru ca sunt un bun diuretic, strugurii se recomanda ca remediu natural impotriva reumatismului, gutei si bolilor de piele. In coaja strugurilor, mai ales a celor de culoare inchisa, rosii sau negrii exista resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, care reduce riscul cardiovascular cu 40% , fiind mult mai eficient decat vitamina E, spre exemplu. S-a constatat ca resveratrolul din compozitia strugurilor, dar si a altor fructe si legume de culoare neagra, au un rol ,,defensiv”, deoarece se formeaza in momentul cand planta este atacata de bacterii si ciuperci parazite. In organismul uman, resveratrolul are efecte terapeutice deosebite, de aceea cure de toamna cu struguri rosii sau negrii, consumati cu tot cu coaja si samburi sau mustul, ajuta la normalizarea circulatiei sangelui, scade nivelul de colesterol ,,rau “ si il cresc pe cel ,,bun”. Antioxidantii din compozitia strugurilor negrii, stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase si le protejeaza pe cele sanatoase, ajuta la buna functionare a creierului si au efect antiimbatranire. Consumul constant de struguri previne bolile degenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Sub forma de suc de struguri, se recomanda in tratarea crizelor de ulcer. Se bea timp de 3 zile la rand, cate o jumatate de litru de suc. Mustul, 3 pahare pe zi, baute timpde o luna dezintoxica organismul si il pregateste pentru iarna. Asa ca bucurati-va de acest aliment!!!
Dr.rezident Iulian Ulmamei, Anestezie si Terapie Intensiva
Diabetul este o boala cronica, care se caracterizeaza printr-un nivel crescut al glucozei din sange. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanti ai organismului, dar persistenta unor valori crescute determina imbatranirea mai rapida si aparitia unor complicatii precum accidentele vasculare, stop cardiac, insuficienta renala, orbire, leziuni trofice la nivelul tegumentelor.Aceste complicatii pot fi prevenite daca se mentin valorile glicemice cat mai aproape de normal (70-110mg%). Va recomandam cateva alimente care previn diabetul : Nucile şi alunele : Studii recente arată că includerea nucilor şi alunelor în dieta zilnică reduce riscul de diabet cu până la 21%. Un pumn de nuci, migdale şi caju pe zi face minuni, furnizând grăsimi sănătoase esenţiale şi potolind senzaţia de foame.În plus, cei care consumă alune şi nuci cu regularitate au un risc mai mic de boli cardiovasculare. Fasolea: O porţie de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct. Fasolea este recomandată diabeticilor datorită indexului glicemic scăzut. Din cauza combinaţiei de carbohidraţi benefici, proteine slabe şi fibre solubile, fasolea reglează nivelurile de zahăr din sânge.Fulgii de ovăz : Un mic dejun pe bază de fulgi de ovăz este benefic pentru diabetici, ţinând sub control nivelurile de zahăr din sânge. Un tip de fibră regăsită în ovăz, Beta-Glucan, face minuni pentru cei care suferă de diabet. Ovăzul este bun pentru inimă şi conţine fibre solubile ce încetinesc eliberarea glucozei în sânge, reglând astfel nivelul de zaharuri din organism.
Chirteş Rahela-Lavinia,
Studentă Medicină Generală, anul V